2021. január 27., szerda

Dobogó könyv - hangoskönyv - interjúk

 

BESZÉLGETÉS ZSELENSZKYVEL A DOBOGÓ KÖNYV C. KISREGÉNYÉVEL KAPCSOLATBAN

2016.09.04.

Senkit ne tévesszen meg, hogy ifjú Atilla király a főszereplő! A könyv egy történelem, és filozófia feletti mű. 

A filozófiája nem fér meg ebben a világban; túlcsordul, és átér a többibe is. Ha valaki kérdezné, a kategóriája: minden. Könnyebb lenne arra válaszolni, hogy mi nem. Dráma, mese, kaland, sci-fi, misztikus, történelmi, erotikus, és thriller is. Talán horror az nem, és háborús sem. Rejtvény is, sok megfejteni valóval. Vallás feletti is; nem marad meg annak korlátai között, hanem kipukkasztja a lufit, és a vallás abszolútumává terjed. A történetet nehéz lenne színházban előadni - pedig kiváló élmény lenne darabként, vagy filmként - de, alapvetően két szereplős, pár mellékszereplős anyag, és felolvasva hat órás tömény világvelő. Aki megnyesné, kivenne belőle, aki hozzátenne az kinyírná. Minden mondat egy könyvnyi sajátot ébreszt; csak lassan ajánlott olvasni, hallgatni. Garantált intimitásra van szükség, és baromi nagy erőre. Nem hiszem, hogy akarná az olvasó, hogy mások is lássák azt az arcot, amit közben, néha vágni fog. Ha léteznek olyan tükrök, amikbe nem akarunk kétszer belenézni, akkor tuti ez az egyik. Megrág, kiköp, és újra gyúr. Aki kibírja végig, egy csomó dolgot hagy majd el utána. Mire végig ér rajta, kiég belőle pár kiló fölösleg.

Mese Atilláról, a nép majdani nagy királyáról - ugyanis Ő, itt még fiatal. 

Nincsenek kiforrott elképzelései a jövőjéről. Tanítója tanácsára az erdőségbe veti magát, és jelet keres. Hét nap után, egy vak vénasszonyt lel, aki egy rajzolt körben ül, és nem tudja, hogy került oda. A nő minden reggel megszületik, mindennap felnő, és minden éjjel meghal, a kör, pedig egyre szűkül. Egyet tud csak, ha kilép belőle, meghal. Vajon együtt rájönnek az okra, a szabadulás kulcsára?
Történetek a történetben. Csodák, sorskérdések, szerelem, bölcsesség, az olvasónak tartott tükör. Nem csak szórakoztat; megteker, és eldob. Csak a legkeményebbeknek ajánlom, nekik is egy padláson bezárkózva, és a kulcsot lenyelve, meg, mindenkinek, aki szerelmessé akarja tenni magát.

Aki elég metál arc, hogy végig bírja, szerelmes lesz abba aki ezt az egészet írta - mert ilyen ember nem létezhet - meg a szereplőkbe, meg abba, aki a könyvet adta neki, de még a mellette ülőbe is. Szerelmesek lesznek.

A történet komoly koncepció. 

Elhatároztam, hogy kitalálom azt a történés, körülmény, szereposztás, rendszer, minőség összletet, amellyel egyetlen könyvben, egyetlen történetben leírható minden. Hülyeségnek, lehetetlennek hangzik, ugye? Találkoztam egy játékboltossal, aki társasjáték-tervező is volt. Azt mondta, megalkot bármilyen játékot, csak toljak alá egy világot. Arra gondoltam, miért is ne tolnám alá azt a világot, ami az elme tébolyán túl, a lélek valóságában van? Játsszunk olyat, hogy ez itt a hazugság, és egy olyan társasjátékot készítünk, amelyik a valódi világot mutatja! A világ elkészült, a játék nem. Olvassák el, mondják meg, hogy jó világ-e a játékhoz!

Honnan jön belőled ez az egész? 

Hm. Nem kitalálom, hanem ez vagyok. Ezt nem lehet összeollózni, ez vagy én vagyok, vagy nincsen. XY írt egy levelet a feleségének, mielőtt elvette volna, és azt mondta neki, hogy akkor nyisd fel, és olvasd el, amikor elhagysz. A nő egyszer elhagyta, és kinyitotta, és az volt leírva a levélben, ami a házasság alatt történt, és ahogy elhagyta, meg minden, pontról pontra. Na, most az ürge jós volt, vagy ismerte magát, és ebből adódóan a világot? Így megy ez nálam is, csak én a világnak írtam ilyen levelet 2006-7-ben. Ez a könyv ez a levél. Jós vagyok, vagy ismerem magam? A világ elhagyott, elhagyta magát is; ideje, hogy olvasni kezdjen. Erre az alkalomra, a kedvéért készítettem a hangos könyv változatot is, és ezért tervezem papíron is kiadni az anyagot. Csókoltatom!

A hangos könyv változat érdekessége az, hogy maga az író olvassa fel, valamint Ő maga alakítja a kislány, a fiatal lány, a nő, az öreg nő, a vénasszony, az ifjú Atilla, szellemek, sárkányok, medvék, papok, égi anyák, földmélyi entitások, haldoklók, szeretők, akármik, miegymások minden magyar hangját. Hangos könyv-oszkár! Van olyan? Nevezzük!

Hangoskönyv itt: 




KOBZA VAJK MESÉLT A DOBOGÓ KÖNYV BORÍTÓRAJZÁRÓL

2016.11.27.

Kobza Vajk alkotta meg Zselenszky Dobogó könyv c. kötetének borítórajzát. A kép mélységeiről kérdeztük.

Kétszer olvastam el a könyv kéziratát, mielőtt a rajznak nekiálltam. Bár a második olvasás után is úgy éreztem, hogy még legalább tízszer el kéne ahhoz, hogy teljesen átjárjon a megértés bölcs szikrája. Ugyanis az összes érzékszervünket be kell vetnünk - azt is amiről tán eddig nem volt még tudomásunk - ahhoz, hogy minden szinten eljusson hozzánk a könyv több dimenzióban másként ható, de ugyanarról szóló üzenete. A rajz elkészítéséhez így nem tettem mást, mint leültem meditálni azzal az élménygörgeteggel, amit a könyv adott a mélytudati szintre is hatva. Csak hagytam, hogy az egész feljöjjön és egy képpé váljék bennem. Meg is történt.
Elsőként érkezett a kör, mely a történetnek az egyik legmeghatározóbb alapköve. Az isteni szintű teljesség, a visszatérés és a ciklikusság örök szimbóluma analógiában az idő kerekével. A kör belső köríve lángol: az élő tudást, mint megvilágosító, tisztító tüzét jeleníti meg. Vérvörös színt használtam a körhöz, ami az életerő színe s mely az északi mítoszokban is erőteljesen megjelenik. Pl: az egyikben egy ősóriás véréből keletkeznek a folyók és tengerek.
A kört megtöri egy rajta áthaladó folyó. Az élet vize, mint egy fő ütőér. Majd a körön haladva több kisebb ábra jelenik meg. Ezek halmokból állnak és a halmokon ennek a mágikus világnak a különböző körosztói állnak iránymutatóan, a felettük lebegő szárnyas lényre. Egy madárra, mely a szellem szabadságát és a lélek halhatatlanságát hívatott megjeleníteni.
Két másik szent állat is megjelenik a körön belül. Egy szarvas és egy kígyó. A szarvas itt a sötétségből újjászülető fényt mutatja, a ciklikus megújulások archaikus képét képviseli.
A kígyó pedig itt a kör mágikus világának oltalmazója. Védi, erősíti a kört, hogy az idegen, alsóbb világokból érkező szándékokat távol tartsa. A szárnyas lény feje fölött a kör közepén található egy fog benne egy szívvel, mely dobog. A fogról nem árulok el többet. Ahhoz el kell olvasni a könyvet, hogy választ kapj a fogas-kérdésre. Csupán annyit, hogy analógiás kapcsolatban van a sárkányfogvetéssel, a foggal születéssel, és az ártó szellemek űzésével. A fog felett, a folyón túl jelenik meg a világfa ágastul-bogastul, amely a hetedik ég fölé visz. A tetejéről letekintve beláthatjuk az egész világot és az addigi utat. Itt a dolgok a helyükre kerülnek bennünk. S, itt a kör - most megint egy másik szinten - a belső világot és a magasabb megértést, a másfajta teljességet mutatja nekünk. A világfa tetején túl pedig, a Sarkcsillag látható.
Röviden ennyi. A rajzon látható még két mágikus jel, melyet a történetben az egyik főszerepet élő, a körben mindig újjászülető asszony súgott meg. A többit mesélje el a könyv.
Nem leszek telhetetlen. Másról beszélni lehetetlen. A könyv letehetetlen. Örök emelkedettségre van kárhoztatva!

Ezt nyilatkozta a mester, mi pedig reméljük, hogy további együttműködés szemtanúi lehetünk a későbbiekben is, mert ez az összes világra vonatkoztatva, minden dimenziójában jól sikerült!
Vajk munkásságáról info: www.kobzavajk.com


Nincsenek megjegyzések: