2021. január 27., szerda

Filter mudra Vol 1. interjú

 

ZSELENSZKY INTERJÚ - ÚJ ALBUM - FILTER MUDRA VOL. 1.

2018.05.26.

ZSELENSZKY - Filter mudra Vol. I. - 2018-as album

01. intro - MÁNI - Kobza Vajk & Zselenszky - 22:22
02. #GODTOO - 06:36
03. MAGADDAL - 05:39
04. KRIPTOANTROPOZOOFIA - 04:03
05. A TAHÓ-TÓNÁL - 05:40
06. TE HÜLYE - 05:20
07. KNOWSIS - 05:00
08. FÉLELMISZER - 04:05
09. UGAT - Hamvas Béláért - 04:33
10. BESZÉLJ - 04:11
11. GRILLÁZS-ÜVEG - Chris Cornellért - 05:19
12. KEZDETBEN - közr. Go!Plastic - 05:29

Teljes idő: 01:18:17

A Filter mudra vol. II. karácsony előtt jelenik meg, a többi dal - többek között az Áll a szél, a Visszavadul, a Most Te menj, Penelopé!, a Fénykorunk, a Meghozza, plusz sok más teljesen új szerzemény - arra kerül majd.


Az Operatio Solis Kiadó és Zselenszky beszéltek nekünk Zselenszky 2018-as Filter mudra c. nagylemezéről:

Mit jelent a cím?

A mudrák alapvetően öngyógyító kéztartások; életerő összpontosítására szolgálnak. Sokféle létezik. A filter mudra egy általam kitalált és alkalmazott kéztartás. A lemez borítóján is ezt ábrázolta Franken Vivien művésznő. Ez egy kétkezes mudra, amely egyszerre formáz lángot, és tartalmaz egy számomra fontos változatot is. A középpontjában pedig ott a lélek gyöngye, vagy az üresség.
Azért nevezem filter mudrának, mert kiszűri a világ mocskát; olyan mint egy kapcsoló, ami profánból szentbe kapcsol. Én vagy sehogy, vagy így tartom imára a kezem. Inkább sehogy, de ha valahogy, akkor így.

A dalokhoz köze van a kéztartásnak?

Az ima/merengés más állapot; befelé-felfelé megnyit. A dalok is ezt teszik. Nemrég beszéltük, hogy a költészet napi nyeremények mik legyenek, és Gergely barátom azt monda, a verseskötet ideiglenesen elfogyott, a Méhdis könyv, bár költői, de nem verses, emellett úgy látja, hogy a CD-k továbbra is verseseknek, költészetnek minősülnek, így, szerinte CD legyen a nyeremény.
Minden dal egy mudra, egy befelé-felfelé megnyílás; és az album, összességében olyan, mint egy filter mudra. Aki meghallgatja, más állapotba kerül, befelé-felfelé megnyílik.

Milyen az új album az előzőekhez képest?

A mostani lemezem progresszív zenékre énekelt grunge énekekből áll. A szövegeim továbbra is zselenszkysek; de ezek közt játékossággal, humorossággal is lehet találkozni majd, és vannak történésekről mesélők is. Az egyik egy rablást mesél el, a másik egy kirándulást a Tahó-tónál, a harmadik egy vallatásról szól. Lesz rap is, és mesés elemek is. Lüktetés, szétszállás várható. Akik az eddigieket bonyolultnak, érthetetlennek tartották, ezt meghökkentőnek fogják tartani. Ha meghallgatják, a régebbiek egyenesen slágereknek fognak tűnni számukra. Már látom a fejeket a "mi a franc ez, Tamás" arckifejezéssel, hehe.
Zenei alapok terén összetettebb, riffesebb, bonyolultabb, repetatívabb. Azt mondanám, hogy Zeppelin, Hendrix, Alice In Chains hallgatóként írtam, és ez valószínűleg észrevehető rajta. Azonban a szokásos zselenszkys lett, és mégsem Zeppelin, vagy Hendrix, vagy Chains.
Grunge rajongó, és művelő vagyok. Cobain azt mondta, hogy a grunge a punkból ered. Szerintem az egyik gyökere mindenképpen a punk, de tessék meghallgatni a Zeppet, vagy Jimit, ott az már a látensen csírázó grunge. A maghéjat feltörése már ott tetten érhető. Én nem a punkhoz, hanem hozzájuk zarándokoltam vissza, és az Ő hatásuk van a zenémben.
Másrészt megmaradt a Konstans vonal is. Nem Afrika zenei világa, hanem északi lelki- és dallamvilág ez. Ezt már az Eleven Hold idején is érezhette mindenki, és most is érezni fogja. Két hasonló album után, most mindenki egy kis kiruccanásra számítson!

Az eddigiek, vagy ez a kedvenced?

Mindig a legújabb. Ugyanakkor, ez most másért is a kedvencem lett. A családomat, közvetlen barátaimat, szerelmemet leültettem, és néztem Őket, hogy hat rájuk. Rengeteget kacagtunk. Muris volt, mert valóban szokatlan, szinte bolondos anyag. Jó volt látni rajtuk a hatást. Hatásos gyűjtemény lett.

Hírességek játszanak a lemezen?

Alapvetően, az anyag 99%-át én írtam meg, és játszottam el. Bele értve a gitáron dobolástól a szólókat, csörgőt, "mákot", szöveget, éneket, gitárt... mindent. Csakis azért hívtam vendégeket, mert Ők a barátaim, és nem azért, mert érdekem fűződött hozzá. Olyan vagyok, aki nem hírességeket hív meg, hogy a lemeze eladhatóbb legyen, vagy vagánykodjon, hanem inkább ismeretlen, feltörekvő tehetségeket. Azt hiszem, a dalokat külön-külön kivesézzük később, és mindegyiknél elmondom majd, ki melyikben mit alkotott. Ha így lesz, a honlapomon a cikkek között megtalálhatja, akit érdekel. Oda szoktuk tenni az ilyesmit. Jó élmény ez mindenkinek. Öröm számomra, hogy csodás barátaim vannak.

Hallottam egy csodás változásról a hangszer fronton.

Egy vendégem sem híres; így van ezzel az új gitárom is, amellyel felvettem a lemezt. Azonban, ha így folytatja, egyszer bizonyosan híressé válik, hehe. Ez egy kimondottan nekem készült 'Lensky custom broadcaster amelyben Virgil Arlo '52-es Telecaster pickup szett van. Erhard mester készítette a testet, a nyakat Leonidas Fender első tervei alapján. Leo bácsi legelső tervei alapján, amiket végül is nem vezetett be a piacra.
Egy a nevét titokban tartani kívánó szponzor barátom tette lehetővé, hogy megszülethessen a hangszer. Hallgassátok meg a lemezen! Ez egy személyes gitár, ami a kezemhez készült, úgy szól, ahogy akartam, és olyan amilyennek megálmodtam. Számos barátom, barátnőm munkáját tartalmazza, dicséri. Olyan, mint egy varázs tárgy, egy erőtárgy, amiben mindenki barátsága, munkája, pénze, szeretete, közreműködése, keze- és szíve nyoma benne van. Hálás vagyok érte, és ezt dalok írásával fejezem ki, ahogyan ezt velük megbeszéltük.
A balos gitár Furch akusztikus és néhol a 'Lensky custom broadcaster, a jobbos pedig pár dalban egy Guild DeArmond M-75T, és a többiben a 'Lensky custom broadcaster. Skubizzátok meg, milyen, amelyik úgy szól, mint a kisangyal, az az! Én oda vagyok érte!

Fél füllel hallottam, igaz a hír, hogy netán dupla album lesz?

Rengeteg dalom van. Ez egy nyolcvan perces CD-re nyomott anyag lesz, de nem lesz dupla. Azt viszont tervezzük, hogy folytatása várható, mondjuk, ha minden jól megy, karácsonyra, ha meg rosszabbul megy, akkor is sokkal zárosabb időn belül, mint amennyi eddig szokásosan eltelt egy-egy megjelenés között. Ez nagyban függ a nyári elfoglaltságom mértékétől, valamint attól is, hogy megveszik-e a vol. 1-et; hiszen az eladásokból születhet meg a vol. 2.!

Ez hajmeresztően furcsa, progresszív, kísérletező lett, az pedig még nem tudom milyen. Mármint, eldönteni nem tudom, mert több lehetőség van. Lehet ugyanilyen, sok új dallal, lehet egy best of újra felvett dalok képében. Lehet vendégeskedős, és csak saját is. Amikor megkapjuk az első visszajelzéseket a mostaniról, készíteni fogunk egy közvélemény-kutatást, melyik változatot szeretné legjobban a szeretett hallgatóság.

Verseskötet, teozófiai témájú könyvek, lemeznyi új dal, folyamatos színpadi jelenlét. Kevesen vagyunk, akik kísérünk Téged, de kitartunk, ahogyan örömünkre Te is! A legjobbakat kívánjuk, és kössz!

Részemről a megtiszteltetés és hála.

Most pedig vegyük sorra a vol. I-en megjelenteket!

KOBZA VAJK & ZSELENSZKY - Máni - egytételes mű

Kiadó:
Először, vélhetnénk a világ leghosszabb lemez introjának is, de aztán rájövünk a fajsúlyosságára. Elöljáróban egy idézet a Méhdi levelei Smirnához című Zselenszky kötetből:

"Van egy régi történet, amely az égi királyság egyik hercegéről szól, aki úgy döntött, hogy a Földre jön a mennyből, hogy felkutassa, és haza vigye a legszebb igazgyöngyöt. Elindult, levetette égi köntösét, felöltötte földi álruháját, és átvágott a népek között. Útközben ezer inger érte; vágyak tárgyai, félelmek, megtévesztés, illúziók, árnyképek gyengítették a szándékát, hogy elérjen a nagy folyóhoz, és megszerezze a gyöngyöt. Ugyanis a nagy folyó mélyén volt egy víz alatti barlang, és ebben a barlangban lakott a fehér királykígyó, kígyókirály, ami a járatok mélyén rejlő csodás gyöngyöt őrizte. Hősünk tízezerszer tévesztette szem elől a célt, feledte el a szándékát is a sok édes, és keserű dolog miatt, ami érte, mígnem egyszer csak teljesen a földi tébolyban ragadt. Látta ezt a mennyben az égi király, és látta az egész család, udvartartás is. Elhatározták, hogy levelet írnak az önmagát elvesztett hercegnek, és egy aranyfény-sólyommal leküldik azt a káoszban ragadt hősnek. A levélben nagyjából az állt, hogy kedves fiam, Te ezért, meg azért indultál, ez, meg az vagy, ilyen, meg olyan a célod, és teljesen elfelejtetted ezt… látunk, szólunk, ezzel szeretnénk segíteni. A fiú már a sólymot meglátva ébredezni kezdett, de a levelet olvasva minden eszébe ötlött. Kiegyenesedett, megrázta magát, elment a nagy folyóig, lemerült a barlangig, bement, és kicselezve a kígyót, megszerezte a gyöngyöt. Hangsúlyozom, nem megölte a kígyót, hanem kicselezte. Ennek módját nem illik elárulni, mert ez mindenkinek a saját feladata, amennyiben természetesen úgy vesszük, hogy a történet rólunk is beszél. A folytatás sem fenékig tejföl, ugyanis még hátra volt a hazaút, és ne feledjük, hősünk idefelé sem remekelt rajta. Amitől tartottunk, kis híján be is következett, szerencsére ismét segített az ég. Amikor az észvesztő forgatagban már majdnem újra elgyengült, a gyöngyöt majdnem eladta, elcserélte, elveszítette, vagy épp nem hagyta ellopni, elébe mentek, és megint emlékeztették. Elé vitték égi köntösét, átöltöztették, és haza kísérték Őt a valódi otthonába. Volt is nagy öröm a mennyben, hogy aki oda tartozott, hazatért. A Parakléta, szíve-felgyúltan tért meg égi eklézsiájához. Aki nem hiszi, járjon utána; és tényleg utána jár, hiszen itt kérem szépen, mirólunk mesélnek. Mi vagyunk a főhős, és ez a mi elveszésünk, kerülésünk, és megkerülésünk története. A történet régi, de nem olyan régi, hogy teljes legyen. Hogy mondjam el… volt egy régebbi is, és lesz egy ugyanolyan, mint a régebbi volt. Ez, az ős-új változat bizony folytatódik. Azzal folytatódik, hogy a hősünk elkezdi furcsán érezni magát a mennyekben, mert megsajnálja a földieket. Úgy dönt, hogy megint álruhát ölt, és közéjük megy, hogy emlékeztesse Őket a valóságra, hogy haza hívja Őket a mennyországba, ahol lényegükben összetartoznak. Lemegy, gúnyolják, üldözik, kinevetik, ellehetetlenítik, és kivégzik. Amíg azonban működnie sikerül, olyan leveleket ír, amilyet Neki írtak otthonról, amikor eltévedt. Hagyományoz, örökít, felmutat és hazatér. Hagyatéka nyomán egyre többen ébrednek rá, hogy lényegükben az égi család a közös családjuk. Szívükben összetartoznak, bölcsességükben gondoskodnak, a gyöngyük szeretetben Nappá gyúl, és világolnak. Itt a vége, fuss el véle? Nem; ez csak a kezdete."

A Kobza Vajkkal közösen írt, és előadott egytételes mű ezt a történetet dolgozza fel. Azért Máni a címe, mert bár nem magának Máni apostolnak - saját magát nevezte annak - a története ez, de a később manicheizmusként elnevezett vallási irányzat egyik alap tantörténete lett.
A huszonkét perces oud, ének, percussion tétel részei a történet egyes részeit jelenítik meg.
Kezdetben vala a csend, majd alig valami ige. Egy "hu" szóval kilélegzésre kerül a világ, aztán levetkőzik, s alászáll a hercegünk, a hős, aki a gyöngyért az emberek közé igyekszik. Angyal nyelven beszél, mert itt még nem tudunk emberül.
Körülnéz milyen is ez a környezet, és elindul a folyó felé, mindenen át, hogy megszerezze a gyöngyöt, amiért lejött, és haza vigye. Útközben annyira elkápráztatja a társadalom kavalkádja, hogy majdnem elfelejti miért is jött. Ezt látják a sajátjai a mennyben, és fénymadarat küldenek érte egy levéllel, amelyben megírják neki mindazt, amit tudnia kell. A fénymadár kézbesíti a küldeményt, a herceg feleszmél, és ezért csak-csak eljut a folyóig, ahol egy nagy kígyó őrzi a gyöngyöt. A víz alatt, egy barlangban van a kígyó, és mögötte, a barlang legmélyén a gyöngy.
Jön az ütközet, jön a kicselezés, az elaltatás, és csing-csing... meglett a gyöngy.
Jöhet a haza út. A herceg ismét a kavalkádba feledkezik, és azt is elfeledi ki Ő, honnan jött, miért van itt, és hová kellene hazajutnia.
Ekkor elébe megy egy égi családtagja. Ismét eszmél, és a majdnem elfecsérelt gyönggyel egészen a menny kapujáig caplat. Ott felismerik az őrök, visszaveszi fény köntösét, és újra mindenki örvend. Hazatér, boldogság van a mennyben, mert megint mindenki a helyén.

Ezeket a mozzanatokat, jeleneteket a méltán híres és kiváló Kobza Vajk zseniális játékkal meséli el nekünk, amelyre ki tudja hány oktávos - számolhatatlan - és meghatározhatatlan hangokon énekel rá Tamás. Van itt "mongol" torokének, van lihegés, sikoltás, keleti frazír, trillázás, fulladásérzetig kitartott hangok, operaénekesnőkre furcsa érzést hozó szoprán dallamok, sámános hejjelés, elképesztő frekvenciák, sőt, még sólyom vijjogás is, "ibolyántúli" módon. Aki ezt meghallgatja, kíváncsiak leszünk, tud-e majd ugyanazzal a szemmel, füllel tekinteni Tamás többi zenéjére, dalára, énekére. Sokan fogják azt mondani: "ufffff... mért nem figyeltünk fel eddig erre a srácra"!

A dalszöveget ugyanúgy fölösleges lenne hallás után leírni, mint mondjuk az angyalnyelven daloló Lisa Gerrard esetében. Minek is.
Szavakat azonban elkaphatunk, ha szemfülesek vagyunk, és angyal, sumer, szkíta, és egyéb holtnál holtabb, élőnél élőbb nyelveken is tudunk.
Nem kevés üzenet rejtezik a dallamok mögött. "Mély, Méhdi, méh-jó, vultur tigr, bau-da-ga-san, tur-ul-lu" és egyéb mély értelmű ige hatalmú főnevek, melléknevek hallhatóak sorra.
A vége pedig természetesen ugyanaz a "hu" szócska, és a kilégzés.
Részünkről pedig, a döbbenettel vegyes emelkedettség.

Nagy dolgok tudnak születni, ha ilyen emberek barátokká lesznek, és alkotnak valamit.
Legyetek tanúi egy újabb ilyen csodának! Hallgassátok, és adjátok tovább a világnak a művet, ha tetszik!

http://zselenszky.hu
http://www.kobzavajk.com

#GODTOO - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Öt méterről tandemugrás.
Bitcoin bánya omlás.
A narrátor minden ötödik szava síp.
Ez a Vénusz éve. Ez a Vénusz éve.
Vágtázó, vörös ló hátán táncolunk.
Ma szerda szépe rendez horrort.
Nemzetközi horrort. Nemzetközi horrort.

Kint az "élni tilos" tábla.

Százhatvan centi magas, 666 láb mély.
No meg, fekete fehérneműk.
Az árnyékunk paragrafus.
Ember csíkok zaftos elv-ágyon.
A NASA ásza vakondok.
A NASA ásza...

Egymáshoz illünk, mint Hendrix a sereghez.
Mintha víz alatt rohannánk; ez a kor, meg én.
Ú, csak pót cselekszik egy inkompetens réteg,
mer' aki igazán potens, tesz rá.

Százhatvan centi magas, 666 láb mély.
No meg, fekete fehérneműk.
Az árnyékunk paragrafus.
Ember csíkok zaftos elv-ágyon.
A NASA ásza vakondok.
A NASA ásza...

Igazi belső munka.
Az Isten is... az Isten is beismerte tettét.

kiadó:
Hendrix még emlegetve is lett. Formabontó, lassú blues. Ezen az albumon kérem, valódi gitározás folyik!
Az ének karcos, ahogy az ilyen stílushoz kell. Lám, a szemünk előtt jön össze Hendrix, a Led Zepp, a blues és a grunge. Öröm, hogy össze tudtad hozni.
A szöveg a molesztálós botrányok tükrében íródott korrajz. Tudósítás a jövőnek: ez volt ma, de nálatok reméljük jobban van! Szelíden, de frappánsan sikerült.

szerző:
Nyí.

MAGADDAL - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Örökbe fogadlak, tiszavirág.
Örökbe fogadlak, tiszavirág.

Elalszik lassan a sajgás.
Isten csók; elme riamlás.
Ez magasság feletti mélység,
álom feletti alvás.
Ma már minden szót elnyűttünk,
és mégsem mondtunk semmit el.

Akik a mennyben jártak,
mind ugyanazt látták.
Akik a pokolban jártak,
mindahányan mást.
Mert a menny valóját a lélek valója;
mert a pokol tébolyát
az elme tébolya látja.

Ma már minden szót elnyűttünk,
és mégsem mondtunk semmit el.

Örökbe fogadlak, tiszavirág.
Örökbe fogadlak, tiszavirág.

Nyalj hát a szemembe!
Szívd ki a hályogot!
Köpd rá a szívemre!
Köpd rá a szívemre!
Tépj szét, és dobj el!
Rágj el, és gyújts fel!
Öltsd fel karjaim!
Töltsd el izmaim
magaddal!
Magaddal!

szerző:
Lüktető, sámánisztikus zenetenger fölé simuló énekfelhőket hallunk. A dal elszállós, révülős. A második felében a monoton riffek ugyanott maradnak, és rájuk telepedett jazz akkordok viszik el őket mégis merőben más tájakra.
A szöveg szerelmes, szenvedélyes, bár eldönthető, hogy egy embernek, vagy az Egynek szól-e ez a szenvedély. Kinek-kinek mást jelenthet. A népdalaink "első szeretője" tudniillik nem az aki elvette a szüzességünket, hanem mindig a legelső: a Jó Isten. Amikor a népdalban az első szeretőt emlegetik, róla van szó.

kiadó:
Hidegrázós paradoxonok, szekták butaságait haza vágó igazságok, évezredes kérdésekre adott hihető válaszok ezek menő könnyedséggel. Felrepít, heuréka érzést ad. Ez a dal kimos. Lesz aki azt mondja majd leizzadva, hogy aztak..rva.

KRIPTOANTROPOZOOFIA - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Ez a játék begurult a sötétbe.
Szökőévben félszer a vasárnapi asztalra köpve

felemlítjük, hátha úgy felsír még
a romokban alvó, szegény teljesség.

A beérkezettek tudják, az úton lépők hiszik, ha akarják:
a többi ott nyaral, ahol más rabszolga.

Ez egy amcsi mintájú álom lett;
altatnak is hozzá, hogy higgyétek.
Népünk leg-legjei
a nyelés mesterei.

Ú, felemlítjük, hátha úgy felsír még
a romokban alvó, szegény teljesség.

A beérkezettek tudják, az úton lépők hiszik, ha akarják:
a többi ott nyaral, ahol más rabszolga.

A rosszak mások kárán nevelkednek,
a jók meg a sajátjukén.

szerző:
Kettő mély D-re hangolt szerzeményt tartalmaz a lemez, ez a húzósabb. Szigorú. Ha zenekarral hallanánk, letépné a hajunkat.
A végén ott figyel a Moomin japán főcímzenéje. A múminok a szívünkben élnek.

kiadó:
A refrénre meghívhattad volna Jamiroquait is, olyan. Funkys grunge, nahát... komolyan újszerű megoldások ezek; reméljük még mostanában értékelni is fogják ezt a tömegek, és nem csak az utókor, mint oly sokszor mással kapcsolatban. A szöveg egy merő korgyalázás - amit meg is érdemel a kor. Mit is jelent a cím? Hihhh!

szerző:
Tényleg, mit is?

A TAHÓ-TÓNÁL - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Ez igen!
Ember szemű állatok, állat szerű emberek.
Vadkempingezés a Tahó-tónál.
Csodálhatjuk egyre a sok fajt,
amit fel se fedeztek, mielőtt kihalt.
Nem mindegy...
Egész évben hétvégi házban,
vagy egész héten az Évi házában...
A csajod Rihannás, a cukrod diannás, aztán 8,2...
8,2.
Vár a turul-madármentő állomás.

A csónak Marsot... Móricz Zsigmond körtér.
A festményen mér' van Ádámon köldök?
Árvíztűrőtükörfúrógép.
Teák képében pocsolyákra költök.
Piros a vér, kék az ég, sárga az irigység.
Jézust ma is megbökték a fészen.
Sárkány ellen sárkányfű; Edgar Allan Poe.
Mától torta az előétel, de sose lesz, sose lesz készen.
Sose lesz készen.

Amelyik kutya megharapott, Te is azt viszed haza.

Reggelire Ratajkowski, vacsorára Geréb Ági.
Hány meggyes bonbontól tudnánk berúgni?
A Holdig hány zacskó spagetti ér fel?

Amelyik kutya megharapott, Te is azt viszed haza - micsoda kirándulás!
Ez nem szöglet, de megadja.
Nézd, bálna ment a fogamba!

Reggelire Ratajkowski, vacsorára Geréb Ági.
Hány meggyes bonbontól tudnánk berúgni?
A Holdig hány zacskó spagetti ér fel?
Reggelire Ratajkowski, vacsorára Geréb Ági.
Hány meggyes bonbontól tudnánk berúgni?

kiadó:

Marley, Hunyadi, Cornell, Hamvas, Ratajkowski, Geréb Ági, Hendrix, Móricz, Rihanna, Edgar A. Poe - mennyi mindenki emlegetve lett végül ezen a CD-n.
Kirándulás a Tahó - hehe - tónál. "Micsoda kirándulás"! Egy cukor, középtempós grunge. Ez is dobgitáron dobolt. Aki az A. I. C. lassabbjait szereti, ezt is bírni fogja. A dal vége kimondottan szakajtós. A D-re hangolt dalok kettes példánya. Megy a kedvencek közé.

szerző:
A szöveg egy átlagos, napi facebook szörfölés élményeiről szól. Kegyesen kihagytam a legrosszabbakat, de remélem azért sok a pontos célzás! A facebook jelen esetben a Tahó-tó... és mi ott kirándulunk.
Remélem, minden dimenzióját érteni fogjátok! Gyanítom jó lenne, ha kijönne egy dalszöveg magyarázó kötet is egyszer. Szóljatok, ha igen!

TE HÜLYE - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Tudod-e, hogy az embernek csak ismerőse?
Ha nem akarod tudni, menekülj!
Tudod-e, hogy gumi a szarv a fején?
Ha nem akarod tudni, menekülj!
Mennyi egy hold föld a Napon; a Nap felszínén?

Te vírus egy görbe estén a bolygó testén!
Egy késsel állsz a nőm elé.
Van-e esernyőd meteor ellen?
Te nem tudod, hogy kivel kezdtél ki!

Melyik kézzel tudsz gyorsabban szúrni?
Melyik kézzel tudsz gyorsabban szúrni?
Melyik lábbal tudsz gyorsabban futni?
Melyik lábbal tudsz?
Te hülye.

Tudod-e, hogy tarhonya malmok?
Ha nem akarod tudni, menekülj!
Tudod-e, hogy sok lila tehén?
Ha nem akarod tudni, menekülj!
Mennyi egy hold föld a Nap felszínén?

Olvasd Lukács evangéliumát:
A démonod gomba pálinkázik,
a párna alatt bombával alszik.
Addig a szivacshalász a fejben,
míg a szemét lángol a színen,
lenyom egy tétmeccset önmagával.
Ideologizárlatok padló gázzal.
Az ebéd oroszlán, a vacsora cápa;
Ő a tápláléklánc sztárja.
Lehet, hogy több frekvencián bliccelt,
lehet, hogy kijátszhatta az Istent,
most jobb, ha utána néz a kedves,
mer' a nőm nem akárhogyan veszélyes,
hogy űrhajót Budán hol lehet kapni...
hogy űrhajót Pesten hol lehet kapni.

Melyik kézzel tudsz gyorsabban szúrni?
Melyik kézzel tudsz gyorsabban szúrni?
Melyik lábbal tudsz gyorsabban futni?
Melyik lábbal tudsz?

kiadó:
Az egyik a játékos dalok közül. Fejhangon énekelt refrén, elrugaszkodott, kísérletező produkció. A korlátait döntögető előadó "Tarhonya malmok", "radír a szarv a fején" és hasonló sorok, és enyhe célzással egy tankcsapdás rap valami szabálytalan, megforduló alapra. Mosolyogtató, libabőrös, újszerű, érdekes csemege.
A szöveg arról szól, hogy a szerző "csaja" elé állnak késsel, ki akarják rabolni, de nem tudják, hogy a lány veszélyes. A szerző erre a veszélyre figyelmezteti a rablókat, és azt javasolja, hogy inkább fussanak, tudják meg, hol lehet Budapesten űrhajót vásárolni, és hagyják el a bolygót.

KNOWSIS - dalszöveg - Zselenszky 2018.

(Steven Hawking beszél)
Akiben a szív, nem a gerinc hajol meg,
csak az lett meghódítva.
Ami előtt a szív, nem a gerinc hajol meg,
csakis az által lehetsz megszelídítve.
Hatezer évnyi háború; hétezer évnyi
elég!
Készítsétek a földjeiteket!
Készítsétek a földjeiteket az esőre!
(Steven Hawking beszél)
Csak amit elengedtek,
és úgy is megmarad,
csak az részetek.
Tízezer évnyi háború;
húszezer évnyi elég!
Készítsétek a földjeiteket!
Készítsétek a földjeiteket az esőre!

szerző:
Gitáron játszott S. O. S. morzejelzés köré épül, ami gondolom egyértelmű üzenet. Steven Hawking halála napján írtam, vettem fel. Aznap.
Steve sokszor beszólt a vallásnak. Azt kevesen tudják, hogy utolsó hónapjaiban megbánóan nyilatkozott; meggondolta magát. A dal az Ő géphangjával kezdődik, amely egy régebbi, gizdázó nyilatkozata. Aztán a dalszöveg ad neki pár taslit érte.
A zenei alap középpont nélkül való. Olyan, mintha Nap nélkül, egymást kerülgetve keringnének a bolygók. Aki először követni próbálja elszédül. Különlegessége, hogy minden összevisszának hat, valahogy mégis a helyén van folyamatosan. Mondták rá, hogy rádióhedes versszakok, ceppelines refrénekkel.

FÉLELMISZER - dalszöveg - Zselenszky 2018.

A térsakk paraszt temetése óta
óriási kisbolygód vagyok.
Ó, tükör, zöld ász, alapcsík letétel.
Vérhold darabkák a tüsszentő szekrény előtt.
Testes fabatkánk az érzelmiségiek kasztjára dőlt.

2050.
Csoki raktárt védő hadsereg.
Buksi megette a thai masszázs bérleted.
'980.
Mr. Marleynak étkezési urán.
A nővér szodomai leány.

Sátán vér tintával rossz pap-árnyak
hímesre átfestik a Napot.
Testrablókkal, mondtam, felárral csináld!
Vallási műhiba perekhez jelmezt vett

a csoki raktárt védő hadsereg.
Buksi megette a thai masszázs bérleted.
Mr. Marleynak étkezési urán.
A nővér szodomai leány.
2050.
Csoki raktárt védő hadsereg.
Buksi megette a thai masszázs bérleted.
2050.
Mr. Hunyadinak étkezési urán.
A nővér szodomai.

kiadó:
Játékos, vontatott jós grunge. "Csoki raktárt védő hadsereg". "Érzelmiségiek". A költők joga új szavakat alkotni. Ezen a lemezen is akadnak ilyenek.
Ez egy leleplező szöveg. Tudtátok, hogy Bob Marley-t megölték? Most megtudhatjátok. Mi lesz 2050-ben? Nem lesz több csokoládé! Ez iszonyú! Igyekezzünk minél több csokoládét enni addig a szörnyűséges napig!
Társadalomkritika fanyar humorral. A 'Lensky custom broadcaster itt is kövér, alig van megpöccintve, és hatalmasat szól. Bizonyítanak a Virgil Arlo hangszedők. Tetszeni fog.

UGAT - dalszöveg - Zselenszky 2017.

Az elég, hogy a slepp kinézzen,
hogy más anyagból van a rabruhád.
Csillaghalmazok fényének fonalából szőtted,
amíg Ők aludtak.

De, ez királyokról levett méret;
még bő rád, hiszed, belenősz talán.
Ha kiszakadsz, elválsz, emelkedsz,
s, a többiekért visszahullasz,
tán már jó lesz.

Bízol, hogy nem téged vár
ez a gyönyörű Nemzet;
reméled van jobb, más...
de, szemeid mélyi a fény.
Bent lángoló létra, azon segíted az égen túl.

Hálás vagy, hogy hálás lehetsz, míg
szobrot kapsz, de csak trágyát ehetsz. Héjj!
Te a szívre állsz, míg ugat a pesti éj.

Iszunk a félholt erényre;
e kimaxolt lét féli hajnalunk.
Nem Ádámhoz újra; de e
posvány-koron túlra indulunk!

szerző:
Ez a Visszavadul c. tétel nem szerelmes testvére. A Visszavadul a vol. II-n lesz. Fekete-Cseri Zsuzsanna bodranja itt is hozza az ír kocsmás atmoszférát. Fekete-Cseri Szilárd hegedűjátéka itt is elandalít. Bravúrosan ötvözi az íres dallamokat a magyar, népi, prímás habitussal. Oda vagyok az elhangzó dallamokért. Örülök, hogy hagyta elérni magánál, hogy ezek maradjanak. Hamvas Bélára emlékezünk. Ilyen lehet egy álruhás király hétköznapja.

kiadó:
El tudjuk képzelni a művet operaénekesnővel, szimfonikusokkal, üstdobbal, gonggal, kórussal... benne van a hatalmas potenciál. Reméljük, a mester az 50., 60., 70., 80., 90., 100. szülinapján előadja majd úgy is valami hatalmas rendezvény keretében! Kívánjuk neki, hogy láthassuk, hallhassuk Őt ilyen módon is! Ez egy szelíd dal, nem grunge... de Zselenszky hangjától azzá lett.

Az alapokkal visszatértünk a heteskörzetes '95-ös időszakba, a hegedűvel az elevenholdas időkig, a grunge történelemben pedig az őskor elé, a dinoszauruszokig. Hegedűk, zongora, gitáron dobolás, bodran... és majd a második CD-n dobok, basszusgitár, miegymás... grunge, dzsófrusántés grunge... stílusok a szerző hangjával összehozva: változatos, izgalmas album lesz ez."

szerző:
A "mester", hehe, köszi szépen! Legyen úgy!

BESZÉLJ - dalszöveg - Zselenszky 2018.

Az időt pénzre váltod; a pénzt meg időre.

Neander-völgy pont egy éve.
Beszélj!

Ha szeretnél, tudnád, hogy az ilyet
nem szeretem.
Ha művelt lennél, tudnád milyen is a
műveletlen.

Dolgozol, hogy étkezz, eszel, hogy dolgozhass.

Neander-völgy pont egy éve.
Beszélj!

Ha időd lesz átgondolhatod majd, hogy
nincsen időd.
Ha nem keresed nem találod meg a
nem keresőt.

Melyik csillagképnek dolgozol?
Neveket!
Címeket!
Hopp egy köröm!
Hopp egy ujj!
Elég ebből!

kiadó:
Itt is: az alap megmutatja magát meztelenül, majd a második felében marad, de úgy elviszik messzire a jobbos varázsakkordok, hogy frankó kis színekben pompázhat.
"Melyik csillagképnek dolgozol" - kérdezi a tiszt, hiszen ez egy vallatásról szóló szöveg. Furfangos vallatás ez. Szokatlan helyzet, témakör; képzeleghetünk, vajon milyen társadalomban, időszakban, karakterekkel történhet meg mindez ilyen elvont módon?

szerző:
A balos gitár sokáig egyedül van, majd meggyőző erővel bedörren a jobbos gitár is. Ez a lemez az összehozhatatlan dolgok összehozásával próbálkozik. Remélem sikerrel!
A track kétharmadánál egy szólameffekttel vidított szóló hallható. Ezt nem én játszottam, mint a többi mindent a dalban, hanem egy siófoki fiatal, Szilágyi Péter, akit egy koncertem vendégeként hallottam, és fedeztem fel. Ezzel a szólóval kívánom felhívni a tehetségre a figyelmet.

GRILLÁZS-ÜVEG - dalszöveg - Zselenszky 2017.

Több száz könyvet nem írok meg.
Fejtsd meg, házi feladat, hogy mért!
Grillázs-üveg ablakok.
A szószék meghajol, a vándor belép.

A hétből egy próbát, ha veszítesz úgy állsz ki.

Áldd meg, Isten, ne verd meg szép ellenségemet!
Ahogy én Őt, úgy szeressen; épp úgy engemet!

Csakis örök dolgokhoz
adjuk múlandó, fals nevünk.
Hajlunk gyöngyház-bokákhoz...
féltünk, morgunk, szétszéledünk.

Álló farokkal ébredünk, de, fájó szívünkkel fekszünk el.
Az angyal átszól rádión; a szózat végez majd mindünkkel... hejj hejj

A hétből egy próbát, ha veszítesz úgy állsz ki.

De, addig...

áldd meg, Isten, ne verd meg szép ellenségemet!
Ahogy én Őt, úgy szeressen; épp úgy engemet! Héjj!

kiadó:
A dal Chris Cornell emlékére íródott grunge. Középtempós, elvont, de szép. A dobot gitáron dobolással oldotta meg a főhős. Cajon hatása van, merész próbálkozás, de bejön! A jobbos gitár szívet markolón tétován, mélázón szép. Nem akar semmit, csak pont ott, és pont annyi lenni... ahol és amennyire épp kell. Nem a lehetséges legtöbb, hanem a szükséges legkevesebb a szép.

szerző:
Erre törekedtem az albumon. Tudnék sikítani is, de minek, ha nem szép kicsit sem. Lehet, hogy ez változni fog, de egyelőre így érzem.
A lemezen több helyen is van szólamének; ebben kimondottan markáns.
A szöveg egyenes, szókimondó, alakoskodásmentes, bölcseleti... és a refrén egy nemes imádság: "áldd meg, Isten, ne verd meg, édes ellenségemet!"

kiadó:
Ha a rádiók lejátszanák az olyan dalokat mint ez, jobbá lenne a világ; de nem játsszák. Szóljatok nekik!

KEZDETBEN

Zavarában köhint a jövő;
emlékszik ránk.
Hogy tavasz legyen, télnek is kell lenni - mondják.
Betyár élet, mivel vagyok adós néked?!
Szépem! Égig ér az út, s csak;
evezünk a holnapér'.

Vesd le, égesd el feslett ruhád,
s csak mi valós:
csak örök dolgokhoz adjuk nevünket!
Felettünk ott a Nap, s bár
sártengeren ring a hajónk,
ne félj, mindig
arany ülepszik a legalján!

Ha létrontó a fennálló modell,
írd felül jóval!
Ha a rosszat marod, kárba vész a perc.
Semmi se kell tőled, így hát
könnyebb lesz elhinned:
égtől való, hogy szeretlek.

Kezdetben volt az erdő.
Oda vinnélek el!
Kezdetben volt az erdő.
Erdő.

Vesd le, égesd el feslett ruhád,
s csak mi valós:
csak örök dolgokhoz adjuk nevünket!
Felettünk ott a Nap, s bár
sártengeren ring a hajónk,
ne félj, mindig
arany ülepszik a legalján!

kiadó:
Na, ez lehet a Máni c. mellett a másik legnagyobb meglepetés. Nagy Ferenc a GO!PLASTIC egyszemélyes serege írta az alapot, Tamás a szimfonikusokat. Zselenszky hangja, és szövege ezt a stílust is belakja! Nem tudom mennyire illik össze a lemez többi dalával, engem mindenesetre feldob, és jó érzéssel tölt el. Ezért szavaztam be. Hű! Mik vannak! Ez elektronikus zene, és tetszik. A szöveget mindek is dicsérjem... ugyanaz a magas színvonal.

Engem az egész album meggyőzött.
Elég Zselenszkys, elég grunge, elég változatos, elég meghökkentő, elég újszerű, és színvonalas.
Megtekert a szövegi mondanivaló, és elszédített a zenei.
Legtöbben csak többszöri hallgatás után fogják szeretni, de ez mindig azt is jelenti, hogy sosem fogják megunni.
Fajsúlyos munka. Mindenkinek gratulálunk hozzá!

szerző:
Köszöni az a mindenki!

-------------------

Utószó a kiadó részéről:
Mi, a helyetekben kapnánk utána, mert egyszer a sokszorosát fogja érni egy-egy eredeti példány!
Jó mulatást kívánnak a kiadó emberei! Menjetek Zselenszky koncertekre!

http://zselenszky.hu

Nincsenek megjegyzések: