2021. január 26., kedd

Fehér kör - megjelenésnapi interjú - Vaskarika-cikk

 

Azoknak írtam, akik sosem fogják elolvasni - Fehér kör című kötetéről beszélgettünk Török-Zselenszky Tamással

2020.11.11. - 00:15 | Misel - Nyitókép: FrankenVi

"Ötszáz év múlva kötelező olvasmány lesz hetedikben. Most még csak gyújtós lehet egy darabig" - Török-Zselenszky Tamás zenész-énekes-költővel beszélgettünk legújabb könyve megjelenésének apropóján.

Mikor gondoltál először arra, hogy könyvet írj, hogy már nem férnek bele dalaidba a gondolataid? 

Alapvetően általánosban kezdtem, és van sok könyvem a fiókban, de ezek félkészen hevernek. Néhány kikerült félkészen is a netre. Képzeld, pár hónapja küldött valaki egy fotót egy könyvről, amit egy antikváriumban vett, hogy tudok-e róla egyáltalán. Nem tudtam. Leszedték a netről egy ilyen félkész cuccomat, sokszorosították, árusították és így került egy antikváriumba egy példánya, amit aztán megvett ez az ismerősöm. Mindez úgy történt, hogy az írót senki sem kérdezte és mindenből kihagyta. Ráadásul egy olyan kamaszkori "művemről" van szó, amit nem véletlenül nem adtam ki; amit azóta, idősebb fejjel jobban meg tudtam fogalmazni más kiadványaimban. Amit még életemben, a beleegyezésemmel adunk ki, csak azt vegye komolyan, tartsa számon az utókor!

Az első tényleg kiadott könyvem verseskötet volt, Szívrák címmel adta ki a Vörösmarty Társaság 2007-ben. Próza kategóriában az első könyvemet a Publio adta ki 2016-ban. Ennek annyi az érdekessége, hogy 2006 környékén írtam, és mire rávettem magam, hogy talán ilyesmivel is előrukkolhatnék, eltelt kb. tíz év. Azóta már magánkiadásban megjelent még egy best of verseskötetem kétszázhét verssel, és a mostanival együtt eddig három könyvem, amelyeknek ugyanaz a karakter a főszereplője. Legjobb, ha ide másolom a legújabb, november 14-én megjelenő Fehér kör c. könyvem hátlapszövegét:

"Hiszek a tökéletes történetben. Ez, mivel tökéletes, megvalósul. Mivel megvalósul, az összes frekvencián megvalósul. Mivel megvalósul, már megvalósult. Amikor megleljük magunkban ezt a már megvalósultat, és eggyé minősülünk vele, minden felébred az Egyben, és az Egy felébred mindenben."

Bár ez a kötet a Méhdi levelei Smirnához és a Tell el-Mutesellim kertjében c. művek következő része, mégis, önmagában is egy különálló történet. Anélkül is nyugodtan elolvashatja bárki, hogy a többit ismerné. Az író kedvenc karakterét, Méhdi öregembert, a bölcs prófétát immár a harmadik könyve főszereplőjeként szerepelteti. Az elsőben tanúi lehettünk a kinevelődésének, a másodikban megvívta az armageddoni ütközetet, a mostaniban pedig alkalma nyílik feloldani egy ezeréves átkot. Vajh melyiket? Külső-benső harc, keleti utazás, ellenséggel barátkozás, szertartás, völgyek, hegyek, folyók... átkok, és azok feloldására tett kísérletek várnak a bátor olvasóra.

A könyv címe: Fehér kör. Fényből a fehér szín az összes szín együttese; a fehér fény az összes színt tartalmazza. Nem szivárvány, hanem fehér; nem festék, hanem fény, nem csak fény, hanem már a Világosság."



Most mi adja az aktualitását az újnak?

Egyrészt ennek a Méhdi nevű főszereplőnek a történetét muszáj volt továbbfűzni, másrészt rengeteg kérdést kaptam a közösségi oldalakon, amikre úgy döntöttem, így válaszolok, hogy ne csak a kérdezőknek adhassanak valamit a válaszok, hanem másoknak is. A legtöbb ilyen chatelős kérdés úgyis mindenkit foglalkoztató témaköröket érint. Így elhallgattam egy évre, megírtam a Fehér kört, és most csak annyit kell mondanom a kérdezőknek, hogy hölgyek, urak köszi a kérdéseket, a válaszokat ezeken a lapokon találjátok.

A legjobb lesz, ha ide másolom az utószót is:
"A kötetben az „ifjú" szájából elhangzó kérdések a közösségi oldalakon az író felé intézett sok-sok kérdés alapján alakultak; az „öreg" által mondottak és az ő füzetéből idézett dolgok, Tamás valódi beszélgetésekben, füzetekben kibeszélt, leírt, valódi válaszai alapján. Az író köszönetet mond mindazoknak, akik szóval tartották, és ezzel hozzájárultak a történet megírásához, kiemelten Zubák Balázsnak, hiszen a könyvben fellelhető kérdések kb. nyolcvan százaléka tőle származik.

Külön köszönetét fejezi ki azok irányába, akik a Covid-19 járvány ideje alatti válságban segítségére siettek, és lelkiekben, anyagilag egyaránt támogatták. Naplóiban mindegyikük neve piros tintával az utókornak példaként lejegyezve fennmarad. Ez a könyv ezen időszak alatt íródott, a család és barátok segedelme nélkül nem jöhetett volna létre. Ez egy első sortól az utolsóig szeretetből valósult kötet. Hála!"

A Fehér kör címet már értem, bár úgy emlékszem, hogy a legutóbbi interjúnkban azt mondtad, nem biztos, de esélyes, hogy Fakard lesz a cím. Elmondható valami arról, hogy miről szól? Persze, a részletek felfedése nélkül.

Mindenféle kard lett aztán. Spoilereznék, ha elmesélném. A feleségem elolvasta a kéziratot, és azt mondta, hogy szerinte Fehér kör legyen a címe, én pedig azt mondtam neki, hogy rendben.

Bajban vagyok amikor azt kérdezik, hogy miről szól a kötet, mert már az első oldalon olyasmi történik, amiről nem beszélhetek. Így hogyan mondjak bármit is? (nevet) A tökéletes történet megtalálásáról, megvalósításáról szól. Arról, hogy miben állnak az átkok, és hogyan, hol lehet ezeket feloldani. Arról, hogy egymásnak feszülő világképek, értékrendek, vallások, filozófiai irányzatok... politika, korrupt közélet ellenére lehet-e mégis emberséges az ember, és emberhez méltó a létünk. Arról, hogy baráttá lehetnek-e halálos ellenségek is, vagy ez teljességgel reménytelen. Az első Méhdis könyv az eszmélésről, az ember védelméről szól, a második a bolygóvédelemről, az élet védelméről, ez pedig az Isten "védelméről". Neki kedvez, amikor visszavezet bennünket a tökéletes történethez, és annak megéléséhez. Ötszáz év múlva kötelező olvasmány lesz hetedikben... most még csak gyújtós lehet egy darabig.

Jelen esetben is párod, FrankenVi tervezte a borítót, ahogy a lemezeidhez is. Ő maga is alkotó ember, aki nem csak az életben társad, de benne van mindenben, amit Te vagy.

FrankenVi tetoválóművész, képzőművész, a Black Rabbit tetkószalon bölcs főnyula. Minden dalomat Ő hallja, minden könyvemet Ő olvassa elsőként. Nos, akkor már megmutatom a könyv eleji ajánlást is:

"A könyvet édes feleségemnek ajánlom. Köszönöm, hogy a Méhdi széria első részében álmom volt, a másodikban társam lett, és azt, hogy most a harmadikban és a valóságban pedig már teljességgel egy lehetünk, és egyként gyógyíthatjuk a világot mindazzal, amit csak Ő tud, amit csak én tudok, és amiket csak együtt tudunk adni! Hála érte és neki!"

Elsősorban kiknek szánod a könyvet?

Az "angyalnak", aki majd ítél. Az a vicces, hogy akik elolvassák, nem véletlen, hogy el fogják... így, elsősorban épp azoknak írtam, akik sosem fogják elolvasni.

Mikor jelenik meg, mikor kereshetik a boltokban azok, akik viszont el szeretnék?

Minden kiadványom, CD, könyv megjelenését csillagállásokhoz igazítottam. Kétezer éve várom azt, ami mostanában tapasztalható. 2020. november 14-én jelenik meg, kerül először postára, de már előrendelhető. Rendelés a http://zselenszky.hu/shop címen mostantól bármikor. Bármilyen kérdéssel - pdf, e-book, külföldre postázás, karácsonyi kedvezmények stb. - nyugodtan forduljanak Gergelyhez, az info@zselenszky.hu -n!

Tartalom: Török-Zselenszky Tamás
Borító artwork: FrankenVi
Szerkesztette, kiadta: Aranyosi Gergely - Operatio Solis
Honlap: http://zselenszky.hu és http://www.frankenvi.com/


Kapcsolódó írásaink:

A megírás lenyomata - Ingyenes Zselenszky-album lélekgörbeegyenesítésre

2020.03.24. - 14:00 | Misel 

Nincsenek megjegyzések: