2021. január 27., szerda

Filter mudra Vol 1. - Kulturgyom cikk

 2018. aug. 21. | 08:52

PROFÁNBÓL SZENTBE, SZÓVAL FILTER MUDRA

Írta: 

FEKÜDJÜNK BELE ZSELENSZKY VILÁGÁBA… VAGY A SAJÁTUNKBA?

„Azért nevezem filter mudrának, mert kiszűri a világ mocskát; olyan mint egy kapcsoló, ami profánból szentbe kapcsol. Én vagy sehogy, vagy így tartom imára a kezem. Inkább sehogy, de ha valahogy, akkor így.” – mondja Tamás, az énekes, a gitáros, a sírva nevető, vagy kacagva síró, az éj közepén daloló, a Nappal ébredő. A harcos, s a legbékésebb szerzetes. Merthogy megjelent 2018-as, legújabb szólólemeze, a Filter mudra I. A ’Konstans’ folytatása, de hát ez tök baromság, mert minden egy. És az egyen belül meg minden más. Mosoly.

Szóval kicsit még hadd idézzem őt, mert olyan jól megaszontahogy: „Grunge rajongó, és művelő vagyok. Cobain azt mondta, hogy a grunge a punkból ered. Szerintem az egyik gyökere mindenképpen a punk, de tessék meghallgatni a Zeppet, vagy Jimit, ott az már a látensen csírázó grunge. A maghéjat feltörése már ott tetten érhető. Én nem a punkhoz, hanem hozzájuk zarándokoltam vissza, és az Ő hatásuk van a zenémben.” És ez így is van. Mindannyian szívjuk magunkba a rengetegféle hatást, érzelmet, hangulatot, élményt életünk során. Minden belénk épül, és aztán egy áldott pillanatban, ha szerencsénk van (ha ez a sorsunk – ha készen állunk – ha így kell lennie ésatöbbi), akkor bizony megszületik. Ott lesz. Egy festményen, egy szoborban, egy mondatban egy regény közepén, vagy egy dalban. Néha több dalban. Egész albumban. Oké, befejezem. Nem. Elkezdem.


Tamással jó rég beszélgettem először. Azóta sok minden történt. Az ő életében is, az enyémben is. Sok dal volt, sok hangulat, sok téma, ami foglalkoztatott minket. Külön, együtt. És most itt egy lemez, ami tényleg más, még a tőle megszokottól is. Pedig ugye! Kétféle barátom van. Aki imádja, és aki nem bírja hallgatni a zenéjét. Meggyőződésem, hogy a legizgalmasabb – és legértékesebb – művészeti alkotások esetében ez a megosztottság jelzi, mennyire mélyre, avagy magasra szántók/szállók. A Filter mudra intrójánál – ami csekély 22:22 hosszúságú – sikerült az első pár percben meghatódnom. Vagy felszabadulnom. Vagy boldognak lennem. Számít, hogy melyik? Lófaszt. Kigördült a könnyem, és rázott a hideg. Meleg. Mittudomén. Tökmindegy. Itt kezdődött nekem a lemez. És innentől már éreztem, amiért megszületik egy jó zene. Hogy mint egy feltartott reikis kéz, szépen csatornázza a finom, meleg, tiszta, pusztán szeretettel teli energiát. Magát az isteni erőt, az egy érzését. Annak minden boldogságával és fájdalmával. Hisz az ellentétes érzelmek oly közel állnak egymáshoz. A szépség , a gyönyör és a borzalom között olykor alig van különbség… mi választhatja el őket vajon? A katarzis? A megbotránkozás? Elménk szörnyű korlátai?

Most őszintén, ennél többet még mi a francot írjak? Ez a cikk is kicsit olyan, mint a lemez, amiről írom. Meg persze Tamás. Akivel leülsz, megiszol egy pohárral, és beszélgettek. Olyan dolgokról gondol, ír, szól, lát, amikről a legtöbben még álmukban sem. És érzed, hogy barát. És énekeled vele, amit éppen. És közben lazán akkordokat bontva, néha már-már szólózva kíséri magát, és kész. És csak folyik a világ, az idő megszállott vitatkozó, de minek. A pillanat viszi az ujjakat, a gitár nevet és sír. Ölelés és szeretés van. A szemek csillognak, a sorsok kovácsolódnak, a fátylak kőkeményen hullanak alá.


Szóval egy nagyon színes, és hát akárhogy is nézzük, művészalbum a Filter mudra I. De hát „aki igazán potens, tesz rá.” Nekem nagyon tetszik ez az irány, tök jó, hogy valaki mindig képes megújulni, és nem ismétli önmagát. A stílus adott, az már megteremtetett. De ebből még nagyon sok mindent ki lehet hozni. Hallgassátok meg a Lensky Mob zenekar első EP-jét pölö, az is nagyon frankó – fontos gondolatokat közvetít egészen kemény, grunge-rockos köntösben. Aztán ott van még a Hetedik ég, az Eleven Hold tribute band, amiben – valószínű azért ez tényleg brutálisan egyedi – az eredeti frontember, Zselenszky énekel. Merthát akárhogy is, de nagyon sokunk számára a régi az igazi EH. És még ott van egy nagyon érdekes, jazzes cucc, a Sol & The M-Spaceship néven igazából csak nemrég kiadott 2003-as ’7 Layers’ címre hallgató anyag, amit szintén ajánlok figyelmetekbe, a mudrához hasonlóan a többitől valamelyest elütő, mégis szuper hallgatnivaló.


Köszi Tamás ezt az új albumot, tényleg filter mudra, én legalábbis érzem, ahogy a profánból távolodom… és a nagyon sokféle és érdekes új szerzeményt hallgatva a végén megint odaraktál még egy olyan dalt, amit akár a rádióban is lazán le lehetne adni… Leírom: sláger. Na, ehhez mit szólsz? :)

 ZSELENSZKY - Filter mudra Vol. 1

01. intro - MÁNI - Kobza Vajk & Zselenszky - 22:22
02. #GODTOO - 06:36
03. MAGADDAL - 05:39
04. KRIPTOANTROPOZOOFIA - 04:03
05. A TAHÓ-TÓNÁL - 05:40
06. TE HÜLYE - 05:20
07. KNOWSIS - 05:00
08. FÉLELMISZER - 04:05
09. UGAT - Hamvas Béláért - 04:33
10. BESZÉLJ - 04:11
11. GRILLÁZS-ÜVEG - Chris Cornellért - 05:19
12. KEZDETBEN - közr. Go!Plastic - 05:29

Teljes idő: 01:18:17


Közreműködtek:

Török-Zselenszky Tamás: zene, szöveg, felvételek, ének, gitár, minden más
Kobza Vajk: oud (Máni)
Nagy Ferenc Go!Plastic: zeneszerző (Kezdetben)
Szilágyi Péter: gitárszóló (Beszélj)
Fekete-Cseri Zsuzsanna: bodrom (Ugat)
Fekete-Cseri Szilárd: hegedű (Ugat)
Mr. Steven Haking: interjúrsézlet (Knowsis)
Franken Vi: grafika, borító

Zselenszky Web: zselenszky.hu
Zselenszky Facebook: Zselenszky official
A Filter Mudra Vol 1. itt vásárolható meg: Zselenszky bolt

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2018.08.21.

eredeti cikk helye: https://kulturgyom.hu/hangos/ajanlos-kritikas/profanbol-szentbe-szoval-filter-mudra

Nincsenek megjegyzések: