2021. január 27., szerda

Levegőnél könnyebb kőzetek - verseskötet - interjú

 

BESZÉLGETÉS ZSELENSZKYVEL A LEVEGŐNÉL KÖNNYEBB KŐZETEK C. VERSESKÖTETÉRŐL

2017.03.13.

Tavasszal megjelent Tamás legújabb, Levegőnél könnyebb kőzetek című, 188 oldalas, 207 verset tartalmazó verseskötete az Operatio Solis Kiadó gondozásában. A kötetet tizen' éve várja a közönség, hogy ismét kapható legyen egy kézzel fogható, gyűrhető, ajándékozható, összefirkálható, sajátunknak érezhető, papír példány a mi Zselenszkynk verseiből. Maga a szerző mesélt a gyűjteményről.

- 207 vers?
- 100 régi, és 107 újabb, legújabb alkotás képezi a "best of" válogatásunkat. Az első verseskötetem anyaga, és az azóta íródott értelmesebb dolgok vannak benne. Minden, amit eddig megszerettek az olvasók, plusz még egyszer annyi, amit megszerethetnek, vagy megutálhatnak.

- Operatio Solis?
- Ez új, igen. A Publio jó kiadó, de ha annyit egy jó társsal Te is meg tudsz csinálni, amit Ők, akkor magad csinálod. A Dobogó könyv továbbra is az Ő gondozásukban van a piacon. Ez is jelzi a töretlen bizalmamat.
Az Operatio Solis Kiadó sorban elő fog még jönni mindenféle, eddig a fiókban alvó könyvemmel. Egyik elfogy, jön a másik. Az olvasóktól függ, mikor jöhet a következő. Csak ennyire pénzkereseti a vállalkozás; amit keresünk, megy a következő könyvbe. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki ezt rendelésével, közösségvállalásával lehetővé teszi. Ugyanakkor ez húszad rangú szempont. Magyarország nem Amerika, ahol az egymillió eladott példány még bukásnak számít. Nekem a száz is hatalmas siker. Számomra az a legfontosabb, hogy megszülessenek, legyenek, rendelkezésre álljanak ezek a könyvek, mint egy örökség részeiként át legyenek adva a kedveseknek. Lehet ezt lassan, évtizedek alatt is; nem hajt a tatár. Itt egy frankó, vastag, igazi, büdös, koszos, karcos, kemény, "tankos-romantikus", zsebbe tehető, vonaton, erdőben, metróban, pad alatt, tetőn, bárhol olvasható Levegőnél könnyebb kőzetek! Öröm! Olvassák el!

- Mit takar a cím?
- Agytorna is, ha valaki belegondol, milyenek lennének az ilyen kőzetek, de ez a kifejezés inkább a versek egyszerre súlyos, és emellett könnyű, szellemi-lelki mivoltára utal. Durvák, de emelnek is. A testük lehúz, az üzenetük feldob. A soraik megkötöznek, a jelentésük eloldoz. Rock! Hehe...




Nincsenek megjegyzések: