2021. január 26., kedd

Lemezajánló - Kulturgyom

 2020. ápr. 03. | 00:02

ZSELENSZKY: BABA ENTELECHEIA (2020)

Írta: 

AJÁNDÉKBA KAPOTT, SODRÓ GRUNGE

Április 5-én jelenik meg Török-Zselenszky Tamás legújabb szólólemeze, amely ingyen letölthető, vagyis ajándékba kapjuk. Amellett, hogy óriási gesztus a szerzőtől eme tény, meglepetésként ez nem egy csakgitárralénekelt úgymondszokásosszólóalbum, hanem egy teljes zenekaros hangzású alterrocckos, kicsit indie-s grunge cucc, amit Tamás tök egyedül játszott fel, rögzített, kevert, kotyvasztott. Remekül szóló, hozzá illőn mély, erős anyag.

Zselenszky jelenség. Pont olyan, mint a kedvenc rendezőim. Megosztó. Vannak barátok, ismerősök, akik imádják, s vannak, akik nem bírják hallgatni sem. Én ezeket a megosztó művészeket, műveket kedvelem a legjobban, mert nem lehet elmenni mellettük csak úgy. Egyszerű az ok: mert üzennek. Valamit keményen nyitogatnak ott belül. És igen, mindenkinél, attól függetlenül, hogy valaki inkább eltolja, ellöki magától. Tamás számai lágy pengeként hasítottak a tudatomba, mikor először meghallottam anno az Eleven Hold dalokat, aztán valami pesti klubban elkaptam, amint trió felállásban tolták a grándzsot, és olyan is volt, hogy a régi Hunniában hallgattuk őt és egy szál gitárját. Mi pedig énekeltük és éreztük vele teliszájból a dalait. Na hát ezért szeretem úgy a zenéjét. Megvan a közös rezgés, a rárezonálás.

A megközelítés a lényeg ugyanis. Szerintem. Hogyan reflektálunk a világra, egyes dolgaira. Tamás pedig annyira izgalmasan teszi mindezt. Minden dala egy fohász, ami egyszerre sirat, rávilágít, s olykor mégis elmosolyodtat, megnevettet. De mindig eléri, hogy hangjával, lényével átölel. S ennél mi több kéne, de most őszintén? Mint amikor ülsz egy film után, és még órákig azon jár az eszed. Na az ő lemezei is ilyenek. Egyszercsak végük lesz, persze, de utána még ott motoszkálnak, még ott duruzsolnak, még mesélnek, még kérdeznek, még oda-odasuttognak kicsit, aztán megint elindítjuk, hogy hát akkor mondjad, mondjad papám... Testvérség. Barátiság. Nap. És akkor hallgassátok meg az új albumot, töltsétek le, és adjátok oda minden barátotoknak, ismerősötöknek, és eresszétek rá rendes hangerővel az autóban, a nappaliban, a fülesben, bárhol! Zeneileg izgalmas utazás ez az album akkor is, ha füled még új, s nem Zselenszky-hez szokott, de akkor is, ha jártas már és felismerni véli pengetését, hajlításait. Számomra jól eső, összegző hatása van, szinte minden általa korábban elkövetett "stílusjegy" megjelenik és finoman elegyedik a Baba entelecheiában. Ettől változatos, lendületes és egységes lemez. Gondolok itt az Eleven Holdra, a szólócuccokra, a triós zenéléseire, a Lensky mobra, és persze minden érdekességre, melyek a nevéhez fűződnek; talán hallott némelyőtök a Sol & the M-spaceship néven jegyzett 2003-as korongról. Többek között. Kis adalék. Tamás megosztotta a gondolatait új lemeze kapcsán, bár szerintem azért mi értjük, miről is énekel, de olyan szépen megfogalmazta, hát muszáj leközölnöm: "Hiszek a mesebeli Mátyás királyban, hiszek Lúdas Matyiban, hiszek a kanászlegényben, akit lenyel a kisgömböc, de Ő kinyitja benne a kisbicskáját, és belülről böki ki vele azt. A lemez ez a kisbicska, én vagyok a kanászlegény... csak pár mondat erejéig... a költő, aki a gazdagok lelkiismerete, és a szegények védnöke. Hiszek a történelem utáni, emberi emberben, és szeretem a hazámat... becézem a tájait... és együtt érzek. Remélek, teszek... ezt az albumot teszem most éppen, szolgálatképpen a közös asztalunkra." Ahogy azt Tamás is közzétette, mi is buzdítunk mindenkit, aki megteheti, hogy támogassa munkásságát belátása szerint. Kiadványok rendelésével, http://zselenszky.hu/shop/ vagy átsegítő adománnyal (Magnet Bank 16200010-10062966 Török-Zselenszky Tamás) őrületesen sokat segíthetsz. Mindenkinek köszönet és hála, aki megteszi. A többieknek is ölelés.

Az új album 2020. április 5-én fog megjelenni, és letölthető lesz a http://zselenszky.hu weboldalról.

 

ZSELENSZKY INTERJÚ - ÚJ ALBUM - BABA ENTELECHEIA

2020. 04. 05. 04:45h

ZSELENSZKY - Baba entelecheia

01. KISZÓLÁS - 05:19
02. ELHALLÁS - 06:50
03. SZÍNLEG - 04:07
04. FALS - 05:23
05. ODÚJÁRAT - 02:32
06. NEM - 04:36
07. SZOKHATÓ - 04:31
08. HEIL MOB - 06:23
09. NEM ÉRINT - 05:22
10. DEEPFAKE A. D. - 05:26
11. HAJNALI - 04:07

Teljes idő: 00:54:36

All rights reserved! © Minden jog fenntartva a szerzők részére!
Szerzői kiadás - gondozza Aranyosi Gergely / Operatio Solis
Info., koncertek szervezése: zselenszky.hu

Közreműködtek:
Török-Zselenszky Tamás  írta, szerezte, rendezte,, írta be, vette fele az egészet, és játszotta az összes mindent gitárral, basszussal, zörgőkkel, szólókkal, énekkel... szövegekkel együtt. Nem volt közreműködő.

az eredeti cikk itt: https://kulturgyom.hu/hangos/ajanlos-kritikas/zselenszky-baba-entelecheia-2020

Nincsenek megjegyzések: