2021. január 26., kedd

Vaskarika cikk a 2020-as lemezről

 

A megírás lenyomata - Ingyenes Zselenszky-album lélekgörbeegyenesítésre

2020.03.24. - 14:00 | Misel - Fotók: Franken Vivien

A megírás lenyomata - Ingyenes Zselenszky-album lélekgörbeegyenesítésre

Ebben a krízishelyzetben mindenki azt adja a közösbe, amit tud. Zselenszky Tamás az április 5-én, stílszerűen Honoráta napján megjelenő, teljes zenekaros hangszerelésű grunge lemezét teszi ingyenes hozzáférhetővé. "Sok megbeszélést követően a kiadóval úgy döntöttünk, hogy mégsem pénzért adjuk, nem is várjuk ki a karantén időszak végét, hanem megajándékozzuk az embereket 11 új Zselenszky-dallal."

Nietzsche minden időkre érvényes gondolata szerint "Without music life would be a mistake" - vagyis "zene nélkül az élet tévedés volna". És valóban: milyen lenne az életünk színház, zene, művészetek nélkül? A járvány, amely az egész világot sújtja, elsőként csapott le e terület képviselőire, és lehetetlenítette el munkájukat, megélhetésüket. Ha van valami felemelő ebben az apokalipszisben, hát éppen a művészek csodálatos helytállása. Szinte az első pillanatoktól kezdve, átesve a sokkon, új formát találtak művészetük folytatására, és nem utolsó sorban a nekünk vigaszt nyújtó szórakoztatásunkra: a közösségi rendezvények megszűnése miatt immár virtuális színtéren, ingyen, egy egzisztenciális vákuumban. Csak remélni tudják, hogy nem tart soká ez az állapot. Most egy zenész barátom, Török-Zselenszky Tamás (Nap) frissen elkészült, de az ismert helyzet miatt közönség előtt - egyelőre - be nem mutatható albumát szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, a szerző gondolataival színesítve:

"Ebben a krízishelyzetben mindenki azt adja a közösbe, amit tud. Én a lemezkészítéshez értek, azt tudom adni. Ajándékba adom az április 5-én megjelenő, teljes zenekaros hangszerelésű grunge lemezemet. Sokat dolgoztam vele, írtam, gyakoroltam, felvettem, megkevertem, mastereltem... a feleségem (Franken Vi - a Szerk.) - alkotta meg a borítóját. Igazi kemény meló volt. Sok megbeszélést követően, együtt, kiadóstól úgy döntöttünk, hogy mégsem pénzért adjuk, nem is várjuk ki a karantén időszak végét, hogy azután adjuk ki, hanem megajándékozzuk az embereket a 11 új Zselenszky dallal."


Török-Zselenszky Tamást talán nem kell bemutatni senkinek, de ha mégis, akkor talán legismertebb zenekarával, az Eleven Holddal érdemes kezdeni az ismerkedést. A zeneszerző, zenész, énekes, szövegíró öt album elkészítése után önálló utakra lépett, akusztikus, gitáros műsorával járva az országot. Zenei stílusa, szövegei nem a tömegkultúra rövid szavatosságú termékei, amelyeket háttérzajként hallgat az ember. A lemez Tamás filozofikus költészete a saját maga által szerzett, és ebben az esetben közreműködők nélkül, általa feljátszott dalok gyűjteménye.

De lássuk, mit mond új albumáról, a címében is rendhagyó Baba Entelecheia-ról róla a szerző:

"Talán érdekesség, hogy míg eddig előbb megírtam és koncerten játszottam a dalaimat, mielőtt felvettem őket, most a "stúdióban", a felvétel során írtam mindegyiket. Amikor kitaláltam valamit, felvettem, így lett egy alap. Amikor pedig az éneket írtam, azonnal fel is vettem, így abban a kellemes élményben részesülhettem, hogy mire megírtam a szöveget, már fel is volt véve. Nem kellett többször nekifutni, kínlódni, hanem szórakoztató volt maga a feléneklés is, mert amikor történt, még nem tudtam mi lesz a következő sor.  Nem volt stresszes, inkább izgalmas. Akkor született minden mondat, amikor felvettem. Ha ez a hallgatók számára esetleg különlegességnek számít, elmondhatjuk, hogy amit hallanak, az a megírás lenyomata. Azt hallják, amikor épp megíródott minden dallam, sor. A lemez nem agyongyakorolt dalok hónaljszagú felvétele volt, hanem egy dalszerzés közvetlen megörökítése lett. Aki hallja őket, közvetlenül a születésüket hallja.

Teljes zenekaros albumról van szó: dob, basszusgitár, gitár, gitárszólók, ének, háttér vokálok, szöveg.

Műfaja grunge, de ahogyan a cím is mutatja, eléggé zselenszkys fajzat. "Szik, embrió, csecsemő, eredendő, ami önmagából fakad, önmagából adódó, az értelmét önmagában hordozza. Ilyeneket jelent a lemez címe. Arisztotelész szerint egy mag pl. entelecheia. A test entelecheiája a lélek. Egy tölgy magjából holtbiztos, hogy tölgyfa lesz. "ENTELECHEIA: (gr.) en: benn, a telosz: cél és az ekhein: bírni szavak származékaként azt jelenti, ami magában bírja célját. Arisztotelész szerint minden élőlény magában hordja fejlődésének kezdettől fogva adott belső célját, s e cél elérésére, kibontakoztatására szolgáló erőt. Az ~-nak vagy életelvnek köszönhető, hogy a makkból mindig tölgy fejlődik ki."

Nincsen a lemezcímmel azonos című dal; a lemezcím inkább azt mondja: hé, itt ez a srác, és tök mindegy milyen stílust visz, az akkor is olyan zselenszkys lesz!

Ne feledjük el, hogy én a Hetes Körzettel, Road Rollerrel indultam kezdetben! Ezekkel keményebben toltuk. Eredendően így kezdődött minden, és most így is folytatódik. Lesz is még ilyen, remélem, sok!

Nem volt közreműködő, mindent én írtam, játszottam el, vettem fel, kevertem, mastereltem, szinteztem. Vannak zenésztársaim, akikkel színpadra vihetjük azokat a trekkeket, amik nekik is bejönnek. A dalszövegek főleg társadalomkritikák, szerelmes tételek. Akad némi tájleírás is. Alapvetően szimbolizmus. Jobb agyféltekés szövegek ezek is, ahogyan azt tőlem megszokhatta, aki kitart velem.

A borítót esetünkben is zseniális feleségem alkotta. A szerelmes dalok is neki szólnak. Inspiráljuk egymást minden téren. Hála neki, és érte, és értünk!"

A lemez tehát április 5-én reggel lesz elérhető és letölthető a zselenszky.hu weboldalon, ahol más érdekességeket is olvashattok. Figyeljétek, és ne mulasszátok el meghallgatni!"az eredeti cikk helye: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/18561/a_megiras_lenyomata-ingyenes_zselenszky-album_lelekgorbeegyenesi/ 

Kapcsolódó írásunk:

"Örök dolgokhoz adjuk a nevünket" - Zselenszky-nagyinterjú

Nincsenek megjegyzések: